Έργα Βανέσσα Αναστασοπούλου
Επιμέλεια Ελένη Σαρόγλου
Σχεδιασμός Studio Christos Lialios
Φωτογράφιση Χριστόφορος Δουλγέρης
Μετάφραση Άλκηστις Κοντού Δήμα

240 x 150 χιλ.
500 αντίτυπα / 8 σχέδια
32 σελίδες (8 άδετα διπλωμένα φύλλα)
μαλακό εξώφυλλο με μεταξοτυπία
aγγλική έκδοση
(2014)
Tιμή: 5 €

Σύνολο Βιβλίων

Βανέσσα Αναστασοπούλου
Ένας γυάλινος κόσμος

     

Glass

‘By poetic association they came to represent, in my memory, all the softest emotions that belong to recollection of things past. They stood for all the small and tender things that relieve the austere pattern of life and make it endurable to the sensitive. The areaway where the cats were torn to pieces was one thing―my sister’s white curtains and tiny menagerie of glass were another. Somewhere be-tween them was the world that we lived in.’

Tennessee Williams, The Glass Menagerie, 1945

Τα έργα εντάσσονται στο μεταίχμιο μεταξύ της κίνησης δύο κόσμων. Ενάντια στην περιρρέουσα βαναυσότητα γινόμαστε μάγοι με την ελπίδα να έρθουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα από άλλο δρόμο, βρίσκουμε καταφύγιο στις αλχημείες, φτιάχνουμε κόσμους φανταστικούς, μεταμορφώνοντας και μετουσιώνοντας το γνώριμο.

Στη σειρά των έργων αυτών έχουν χρησιμοποιηθεί μολύβια, ακουαρέλες και κλωστές σε χειροποίητα χαρτιά. Είναι δουλεμένα με προσοχή στη λεπτομέρεια, για να αποδοθεί το αίσθημα της εύθραυστης και μετέωρης ύπαρξής μας και θέτουν ερωτηματικά για το πέρασμά μας μέσα από το χώρο και το χρόνο.

Ξανά και ξανά με «ιαπωνική» επιμονή και υπομονή, προσπαθείς, μετά την αρχική ιδέα, την καταγραφή μιας εικόνας και των προεκτάσεών της, να την επεξεργαστείς, να την αποκωδικοποιήσεις. Και ξαφνικά, ίσως έχεις ακουμπήσει σε κάτι. Σκέψεις, που θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε σκέψεις φτερού, γεννιούνται από τυχαίες σημειώσεις και σιγά σιγά, λίγο λίγο, μεταμορφώνονται σε καταθέσεις.

Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος από φευγαλέες εικόνες. Κάποιες πραγματεύονται τη διαχείριση της απώλειας. Άλλες, μαγικές, υπέροχες εικόνες που τις κρατάμε κοντά μας, σ’ ένα ταξίδι που συχνά γίνεται άγριο και που δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλει. Μια σειρά από βαλίτσες. Οι αποσκευές μας, ως αρχέτυποι μεταφορείς, είναι φορτωμένες με τις ιστορίες τους, με τις ιστορίες μας.

Το βιβλίο Ένας γυάλινος κόσμος της Βανέσσας Αναστασοπούλου, εκδόθηκε από τις Cube Art Editions, με την ευκαιρία της έκθεσής της στην γκαλερί Ζουμπουλάκη, 2014.

Η Βανέσσα Αναστασοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα (1972), σπούδασε στο Wimbledon School of Art (BA. Hons, 1992-1995) και στο Royal College of Art (MA. Painting). Αυτή είναι η πέμπτη ατομική της έκθεση από το 1997. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και διεθνώς. Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε διεθνείς συλλογές (Deutsche Bank, British Airways, Aylesford Newsprint).